Welkom bezoeker:

Schoentips


--------------------------------------------------------------------------------

 

Nieuwe schoenen


--------------------------------------------------------------------------------

Materiaal en pasvorm:
Koop goede schoenen. Let niet alleen op het model, maar kijk ook of de binnenzool en de voering van leer of katoen zijn. Zorg dat ze meteen passen; ga er niet van uit dat ze uitlopen.
Binnenzool:
Binnenzolen moeten enigszins veerkrachtig zijn om de schokken van het lopen op harde oppervlakken op te vangen. De binnenzool moet bij voorkeur met leer zijn afgewerkt.

 

Aankoop moment:
Koop schoenen aan het eind van de dag, omdat de voeten dan het grootst zijn.
Inlopen en afwisselen.
Draag nieuwe schoenen de eerste keer niet langer dan twee uur. Daarna steeds een uur langer. Wissel regelmatig van schoenen.

 

--------------------------------------------------------------------------------


Aan- en uittrekken

 

--------------------------------------------------------------------------------

Aantrekken:
Gebruik een schoenlepel bij het aan- en uittrekken. Als je dat niet doet, wordt de hielkap naar beneden geduwd, waardoor deze steeds wijder wordt of inscheurt.
Uittrekken:
Maak de veters eerst over de hele lengte van de tong los voordat je de schoenen uittrekt. Je kunt de voet er zo zonder wringen uithalen.

 het Schoenmakertje

--------------------------------------------------------------------------------


Verzorging

 

--------------------------------------------------------------------------------

Na het dragen:
Stop na het dragen direct goed passende spanners in de schoenen en verzorg ze meteen even. Smeer ook als ze er nog goed uitzien crème op het leer.
Poetsen
Door het aanbrengen van de schoencrème wordt het vet, de was en het vocht in de schoen, dat verdwijnt bij het dragen, weer op peil gebracht.
Zorg voor een goede, schone uitrusting en gebruik voor elke kleur schoen aparte borstels of lappen.

Stap 1: vuil verwijderen met een grove borstel

Stap 2: inwrijven van de schoensmeer met een Insmeerborstel (bij voorkeur van zacht paardenhaar)

Stap 3: uitwrijven van de schoensmeer met weer een aparte borstel (bij voorkeur van paardenhaar of paardenstaarthaar) of met een zachte, pluis vrije, katoenen lap. Bij erg dun, snel slijtend leer is dat zelfs beter.

Denk eraan bij het schoonmaken en poetsen een spanner in de schoen te doen.


Glans:
Er zijn diverse glansmiddeltjes op de markt. Maar een mooie glans is toch het best te verkrijgen door met een zachte lap of borstel de schoen flink op te poetsen.


Drogen:
Zet natte schoenen nooit onder de radiator. Het leer droogt te snel en kan gaan barsten of uitdrogen. Beter is om er houten spanners in te doen. Laat ze op hun zijkant rusten, niet op hun zool.


Gebarsten leer:
Hard gebarsten leer is het best te behandelen door met de vingers leder olie aan te brengen.


Opbergen:
Wrijf schoenen die je lang niet draagt dun in met crème en doe ze in een opberg zak. Stop ze staand op de zool in de schoenendoos.


Reparatie:
Laat schoenen tijdig repareren. Doorlopen verergert de schade.


Rust:
Ook voor schoenen is het belangrijk dat zij genoeg rust krijgen. Zorg daarom voor minstens twee paar goed ingelopen schoenen, zodat steeds een paar op adem kan komen.


Schoenspanner:
Van belang is het gebruik van een goed passende spanner die de schoen weer in zijn oorspronkelijke vorm duwt. Een houten spanner is de beste keus, omdat hout het vocht absorbeert. Let erop dat schoenspanners ook de hiel verstevigen.

 het Schoenmakertje


--------------------------------------------------------------------------------

Kinderschoenen

 

--------------------------------------------------------------------------------

Sokjes:
Schoenen, maar ook sokken, kunnen de ontwikkeling van de kindervoeten vertragen of belemmeren. Het beste is uw kind zo lang mogelijk op blote voetjes te laten lopen. Wanneer uw kind toch sokjes gaat dragen, let er dan op dat de teentjes genoeg ruimte hebben. Te strakke sokjes kunnen schade toebrengen aan het model van de voet.


Eerste schoentjes:
Wanneer uw kind een aantal weken zelfstandig loopt, is de tijd gekomen voor de eerste schoentjes. Schoenen kunnen voor een goede stabiliteit zorgen. Zorg er wel voor dat de schoenen niet te stug zijn. Kindervoeten moeten vrij kunnen bewegen.
De voetjes van een kind zijn nog in de groei. Kindervoeten bestaan voor een groot gedeelte uit kraakbeen. Te klein schoeisel kan de groei belemmeren en voeten misvormen. Hierbij kunt u denken aan het naar binnen groeien van de grote teen, hamertenen, de beruchte knik voet. Maar je kunt ook denken aan huid problemen. Likdoorns en zelfs voetschimmel als een schoen niet van leer gemaakt is. Niet alleen de lengte van de schoen is van belang. Net zo belangrijk is de breedte van de schoen. Ook kan het de natuurlijke loop beweging en de lichaamshouding negatief beïnvloeden.


Aandachtspunten zijn:
De schoenen, in het bijzonder de zolen, dienen soepel en niet te zwaar te zijn.

De teentjes hebben veel ruimte nodig in de lengte, breedte en hoogte, zodat ze grijp bewegingen kunnen maken.

In ventilerend materiaal kunnen de voeten veel beter ademen. Kies daarom beslist voor leren schoenen.

De loop zool mag niet te glad zijn

 

Nieuwe schoenen:
Tussen één en twaalf jaar groeit een kindervoet gemiddeld twee maten per jaar. Het beste is om eens per half jaar uw schoenwinkel te bezoeken en de voeten te laten opmeten.

Veel gestelde vragen

--------------------------------------------------------------------------------

Hakken verlagen:

Is het mogelijk om hakken van schoenen te verlagen?

Het is mogelijk de hakken van damesschoenen te verlagen. Het hangt wel van de stand en hoogte van de hak af hoeveel deze lager gemaakt kan worden. Ga eens met uw schoenen bij de schoenmaker langs, hij kan hier een goed advies over geven.

 

Lakschoenen:
Kun je beschadigde lakschoenen weer opknappen?

Het is vaak moeilijk om een laklaag op te knappen. Wel zijn er onderhouds producten op de markt die het lak kunnen opknappen. Bij zwarte lakschoenen is het mogelijk om een zwarte lakolie te gebruiken.

Is er iets te doen aan zwarte strepen op lakschoenen?

In negen van de tien gevallen is dit geen echte beschadiging maar strepen die zijn ontstaan door het tegen elkaar stoten van de hakken. Deze kunnen weggehaald worden door heel voorzichtig met een wattenstaafje en een beetje nagel remover over de zwarte strepen te gaan. Vraag bij twijfel uw schoenmaker om advies.

 

Zolen:
Kunnen zolen minder glad gemaakt worden?

Er zijn verschillende mogelijkheden om iets tegen gladde zolen te doen, maar vaak is met het aanbrengen van een dun beschermzooltje het probleem opgelost.

Mijn "rubberen" zolen piepen heel erg op een parketvloer of gladde tegels. Is hier iets aan te doen?
Dit is lastig in te schatten. Het kan zijn dat er speling tussen de loop zool en de binnenzool zit of dat de zool niet van rubber maar van een kunststof is (het verschil is soms moeilijk te zien). Door het laten zetten van een nieuwe zool is het probleem meestal opgelost.

 

Witte schoenen:
Hoe kun je beschadigde witte schoenen weer opknappen?

Bij beschadiging of slijtage van witte leren schoenen is behandeling met een schoen witsel of een dekkende kleur crème meestal voldoende om er weer netjes bij te lopen. Er zijn bij de schoenmaker diverse wit artikelen te koop, zoals flacons met dekkend witsel of dekkende crèmes. Laat de schoenen even aan de schoenmaker zien, dan kan hij advies geven over het juiste middel.

 

Schoenen verven:
Kunnen schoenen geverfd worden?

Leren schoenen kunnen geverfd worden met een flesje indringverf of bijvoorbeeld een Magix / Grisson spuitbus.

Kunnen suède schoenen geverfd worden?

Ook suède schoenen kunnen worden geverfd. Dit is wel een lastiger klusje. Het is van te voren niet vast te stellen hoe het resultaat zal zijn. De ene soort suède zuigt meer verf op dan de andere, waardoor deze vaker geverfd moeten worden om een goed resultaat te krijgen. Bij het te vaak verven van suède kan het suède echter hard worden. Suède verven in een lichte kleur is erg moeilijk. Het resultaat is vaak moeilijk te voorspellen. Daarom gebuikt men meestal alleen de donkere kleuren. Het beste is de schoenen eerst even aan de schoenmaker te laten zien. Deze kan u adviseren en een inschatting maken van het resultaat.

Kunnen sportschoenen geverfd worden?

Het verven van kunststof schoenen is mogelijk mits de schoenen eerst goed schoongemaakt worden. De spuitbussen van Magix / Grisson zijn ook geschikt voor synthetisch materiaal. Het resultaat is echter niet van tevoren in te schatten. Daarom ligt het risico dan ook bij de klant.

Kunnen leren zolen ook geverfd worden?

Er bestaat een indringverf waarmee de zolen geverfd kan worden. Deze is er in 3 kleuren. Zolen worden overigens meestal gebeitst. Dit geeft ook niet af. Bij het verven is het niet te garanderen dat de zool niet afgeeft.

 

Vlekken:
Hoe kan een balpen streep op een suède schoen worden verwijderd?

Het beste in dit geval is om met de schoenen even langs te gaan bij uw schoenmaker en het probleem voor te leggen. Door de vele ervaring heeft ieder zo z'n eigen oplossingen. Zelf kunt u het heel voorzichtig proberen met een stukje fijn schuurpapier.

Hoe kunnen vetvlekken worden verwijderd?
Als het meeste van de vetvlek eruit is, kan de schoen misschien in dezelfde kleur bijgewerkt worden. De schoenmaker kan voor u bekijken of dit mogelijk is.

Hoe kunnen olievlekken worden verwijderd?

Olie en andere chemische vlekken zijn moeilijk te verwijderen. Vaak is de originele kleur van de schoen beschadigd. Deze is dan meestal wel weer bij te kleuren. Het advies is de schoenen mee te nemen naar de schoenmaker en deze te laten bekijken of het haalbaar is.

Van het natte gras heb ik kringen op mijn schoenen gekregen, wat kan ik hieraan doen?
Het is mogelijk om met een onderhoudsmiddel (water kringen en vlekken reiniger) de schoenen te behandelen. Het is echter wel op eigen risico, de kleur kan hierdoor namelijk iets vervagen. Dit is overigens meestal weer bij te werken met kleur crème. In het geval van satijnen schoenen, zijn deze met een fijn wasmiddel schoon te maken.


Door regen en modder zijn mijn suède schoenen erg vuil geworden. Het loszittend vuil is eraf, maar de schoenen blijven vuil. Hoe krijg ik de schoenen weer schoon?
De schoenen kunnen met een suède reiniger ingespoten worden. Dit even laten intrekken en dan met de stalen kant van de suède borstel rustig schoon maken. Zijn de suède schoenen zwart, donkerblauw of bruin, dan kunnen ze na afloop worden ingespoten met suède renovator in die kleur (er zijn ook flacons in mode kleuren te koop). Helemaal schoon zullen ze hoogstwaarschijnlijk niet worden, maar deze behandeling geeft een goed resultaat.

Door de sneeuw is er een witte rand in mijn schoenen gekomen, hoe krijg ik die er weer uit?
De kringen die ontstaan zijn vaak pekel vlekken. Er bestaat een onderhoudsmiddel om deze vlekken te verwijderen.

 

Knellende schoenen:
Hoe kunnen knellende schoenen soepeler worden gemaakt?

Bij knellende schoenen is het in de meeste gevallen een kwestie van inlopen. De schoenmaker kan ze eventueel ook oprekken, mits het leer is. Wij hebben daar speciale apparatuur voor. Het oprekken duurt ongeveer 1 à 2 dagen.
Is er spraken van een knobbel, dan kan er met een knobbel op de oprek leest op de plek waar de schoen knelt iets opgerekt worden. Ook kunnen de hielen eventueel uitgeklopt worden. Schoenen oprekken met elastiek is erg lastig. Wel is het mogelijk om een nieuw, ruimer, elastiek te laten maken.
Laat uw schoenen even zien aan uw schoenmaker, deze kan beoordelen of ze opgerekt kunnen worden.

Zelf kunt u de schoenen soepeler maken door het in te spuiten met "Walk Away" . Spuit de schoenen in en trek ze dan meteen aan. De schoenen moeten echter wel van leer zijn.


De schacht wijdte van mijn laarzen is te smal. Is het mogelijk om deze te laten vergroten?


Het is mogelijk om met een speciale oprekleest de schacht van de Laars te verbreden. Zit er een rits in, dan kan er minder spanning op gezet worden. Want er is dan een risico dat de rits knapt. Als het erg veel vergroot moet worden, kan de schoenmaker er eventueel ook aan de bovenkant elastiek in maken.

De hielen van mijn leren laarzen zijn erg "stroef", waardoor mijn sokken schuren. Bestaat er een manier om het stugge leer van de hiel van mijn laars glad te maken?
De hielvoering kan stroef zijn omdat het nog ingelopen moet worden of omdat het van ruw materiaal is gemaakt. De schoenmaker kan er een gladde voering in zetten. Het probleem is dan meestal opgelost.


Mijn knielaarzen krijg ik niet helemaal dicht. Is het mogelijk om de laarzen "in te korten", zodat het een kuit laars wordt?

Laarzen kunnen ingekort worden, mits het leren laarzen zijn. Daarnaast is het ook afhankelijk van de voering. Er hangt echter wel een prijskaartje aan. Een andere mogelijkheid is om er elastieken in te zetten. De schoenmaker kan beoordelen welke mogelijkheden er zijn.

 

Schoenpoets
Kan hard geworden schoenpoets nog gebruikt worden?

Met een oplossing van terpentine kan worden geprobeerd hard geworden schoenpoets weer zacht te maken. Een nieuw potje schoensmeer is echter goedkoper. Sluit de schoensmeer in het vervolg goed af, donker bewaren en... regelmatig gebruiken!

Winkelinformatie

Menu

Maak een gratis account om geliefde items op te slaan.

Meld u eerst aan.

Maak een gratis account om verlanglijstjes te gebruiken.

Meld u eerst aan.